ABS ALÇI NIN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK KONUSUNA VERDİĞİ ÖNEM, KARBON AYAK İZİNİN AZALTILMASI ÜZERİNE YAPTIĞI ÇALIŞMALAR; SADECE ÇEVREYE OLAN DUYARLILIĞINI YANSITMAKLA KALMIYOR, AYNI ZAMANDA GELECEK NESİLLER İÇİN DAHA YAŞANABİLİR BİR DÜNYA BIRAKMA ARZUSUNU DA ORTAYA KOYAN SOMUT ÇALIŞMALAR OLARAK SEKTÖRDE YERİNİ BULUYOR.
1982 yılında üretime başlayan ve üretimine başından beri yüzde yüz yerli sermaye ile devam eden ABS Alçı; geleceği olan yapılar için yenilikçi alçı ürünleri geliştirme vizyonu ile sektörde birçok yeniliğe imza atmıştır.
Türkiye nin ilk sıva alçısı, ilk ve tek ultralight iç mekan alçı plakası, ilk ve tek sürdürülebilir dış cephe alçı plakası ve dünyanın ilk saten alçısı üreticisi olan ABS Alçı, alçı sektörünün öncü firmalarındandır.
ABS Alçı nın sürdürülebilirlik konusuna verdiği önem, karbon ayak izinin azaltılması üzerine yaptığı çalışmalar; sadece çevreye olan duyarlılığını yansıtmakla kalmıyor, aynı zamanda gelecek nesiller için daha yaşanabilir bir dünya bırakma arzusunu da ortaya koyan somut çalışmalar olarak sektörde yerini buluyor.
EXTREME SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÖDÜLÜNE LAYIK GÖRÜLDÜ
Sürdürülebilirlik konusunda atılan adımların neticelerinden biri olarak Nanomik Biyoteknoloji ile yaptığı iş birliğiyle 10. su düzenlenen 2023 Sürdürülebilir İş Ödülleri kapsamında; biyoteknolojik küf engelleyici mikrokapsüller içeren Türkiye nin ilk sürdürülebilir ve en hafif dış cephe alçı plakası EXtreme, “İş birliği - Kurum” kategorisinde Sürdürülebilirlik ödülüne layık görülmüştür.
Bitkisel moleküllerden oluşan küf önleyici bir malzeme; ezber bozan nitelikteki bir iş birliğiyle direkt olarak yapı sektöründe de kullanılmaya başlanmıştır. ABS Alçı bu girişimiyle inşaat malzemeleri sektörüne öncülük etmiş ve Türkiye de ilk kez biyoteknolojik bir bileşen yapı malzemesinde kullanılmıştır.
ABS Alçı nın daha iyi bir gelecek için yaptığı çalışmaların somut göstergesi olarak; karbon ayak izi standardı doğrultusunda işletmelerindeki karbon ayak izini azaltmak için yaptığı çalışmaları akredite kuruluş tarafından doğrulatan ilk alçı üreticisi olmuştur.
TÜRKİYE NİN İLK VE TEK SÜRDÜRÜLEBİLİR DIŞ CEPHE ALÇI PLAKASI EXTREME
Günümüzde sürdürülebilir bir dünya ve sağlıklı yapılar inşa etmek için çevre dostu çözümlerin geliştirilmesi oldukça kritik bir noktada yer almaktadır. Dış cephelerde kullanılan yapı malzemelerinin yağmur sularıyla aşınması ile birlikte zararlı sentetik koruyucuların bina çevresindeki ekolojik yaşamı tehdit ettiği, hatta bitki örtüsüne zarar verebildiği bilinmektedir.
Sektördeki diğer alçı plakalardan farklı olarak EXtreme in içeriğinde, sıfır küf özelliğini elde etmek için sentetik katkılar yerine bitkisel kökenli moleküllerden oluşan biyoteknolojik küf engelleyici mikrokapsüller kullanılmıştır.
EXtreme Ür-Ge çalışmalarıyla 11.5kg/m2 den 8kg/m2 ağırlığa düşürülerek yapısal sağlamlık ve dayanıklılıktan ödün vermeden hafifletilmiştir. Hem nakliye hem de operasyonel süreçlerde kolaylık ve maliyet indirimi sağlayan hafif EXtreme sayesinde, lojistik faaliyetlerden oluşacak karbondioksit salımı da minimalize edilmiştir.
EXtreme in önceki reçetesinde kullanılan sentetik katkı yerine kullanılan biyoteknolojik küf önleyici mikrokapsüller birçok iyileşmeyi de beraberinde getirmiştir. Doğal gaz kullanımındaki azalmaya ve yeni jenerasyon küf önleyicinin kullanılmasına bağlı olarak CO2 emisyon değerinde de düşüş olmuştur.
GELECEĞİ OLAN YAPILAR İÇİN; YERLİ, MİLLİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR
Avrupa Yeşil Mutabakatı (Green Deal) ile sürdürülebilir üretime uyum aşamasında insan ve çevre sağlığını tehdit eden kimyasalların yerine doğa dostu ürünlerin kullanımı önem kazanmıştır. Günümüzde benzer sentetik katkı maddeleri boya, beton, çimento gibi oldukça yüksek karbon emisyonlarına sahip sektörlerde de kullanılmaktadır.
Biyoteknolojik bileşen katkılı EXtreme dış cephe alçı plakası projesinin hayata geçmesi yerli üretimli biyoteknolojik temelli yapı koruyucularının yapı malzemeleri sektöründe tutunabileceği ve sentetik alternatiflerin yerini başarıyla doldurabileceğini göstermektedir. Ayrıca, yerli bir derin teknoloji girişiminden katkı alımının yapılması yerli ve milli ekonomi açısından müthiş bir gelişmedir.
DÜŞÜK KARBON SALIMI İLE DAHA İYİ BİR GELECEK MÜMKÜN
ABS EXtreme dış cephe alçı plakasında kullanılan biyoteknolojik katkı maddesinin hem alçı hem de diğer yapı malzemelerinde küf engelleyici katkı olarak kullanılmasıyla beraber insan ve çevre sağlığına zararlı bileşenlerin sayısı azaltılarak sürdürülebilir bir geçiş sağlanmıştır.
Dünya da bir ilki temsil eden biyoteknolojik mikrokapsüllerle küf engelleyici özellik kazandırılmış alçı plakalar, yapı sektöründe sürdürülebilir dönüşüme örnek oluşturmaktadır.
ABS ALÇI SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK STRATEJİLERİNİ TÜM PROSESLERE ENTEGRE EDİYOR
ABS Alçı nın ürün geliştirmedeki ve pazarlamadaki varış noktası “Geleceği Olan Yapılar”dır ve bu yapılar; sürdürülebilir, doğaya uyumlu, düşük karbon emisyonlu projelerdir. ABS Alçı bu projelerde yer alma hedefi doğrultusunda; geleceği olan yapılar için yenilikçi alçı teknolojileri geliştirip ve şirket faaliyetlerini bu doğrultuda yürütüp tüm proseslerini de bu disiplinle çalıştırmaktadır.
Beş farklı üretim tesisinde üretimde kullandığı katkılarda değişikliğe giderek, hammadde kullanımını ve doğalgaz kullanımını büyük oranda azaltarak karbon emisyonunu sürekli bir şekilde düşüren ABS Alçı; üretimde yenilenebilir enerji kullanımına önem veriyor. Özellikle alçı plakalarda kullanılan kaplama kağıdında geri dönüştürülmüş kağıt tercih ediyor.
ABS Alçı nın kendi tasarımı olan Toz Alçı ve Alçı Plaka Hammadde Geri Kazanım Sisteminin devreye alınmasıyla, ürün fireleri ile standart dışı ürünleri geri kazanarak hammadde olarak tekrar kullanıyor.
ABS Alçı mevcut ürünlerindeki sürdürülebilirlik oranını arttırmak için Ür-Ge çalışmalarına devam ederken Ar-Ge çalışmalarıyla da çok yakında yeni bir sürdürülebilir ürün seçkisini alçı sektörüne sunacağını bildiriyor.