ABS Alçı Mimari Buluşmalar “Mimari Tasarımda Alçı Yansımaları-2” teması ile yüz yıllardır sayısız avantajı ile insanlığa hizmet etmiş, modern yapı malzemeleri arasında kendine sağlam bir yer edinmeyi başarmış alçı ve alçı ürünlerinin Yangın Kaçış Planında Alçı Plaka Sistemlerinin Önemi konuşuldu.
Nurullah Kaya moderatörlüğünde gerçekleşen buluşmanın konukları Seba Mimarlık kurucusu Burcu Seba ve Dego Studio kurucu ortağı Volkan Taşkın oldu.
Alçı plaka ile tanışmam İzmir’de metrekaresi küçük bir evde bölme duvar oluşturma üzerine olmuştu. Hesaplamada ölçü hatası olduğu için bölme duvar yanlış yere yapılmıştı ve hatayı düzeltmek için bölme duvar kaldırılıp doğru yere taşınarak revize edilmişti. İlk defa o projede malzmenin ne kadar pratik ve işlevsel olduğunu görmüştüm.
Alçı sürdürülebilir, temiz, steril bir malzeme. Alçının örtücü hissini seviyorum. Alçı plakalar yüzeyi kapladıktan sonra işin %70 bitmiş oluyor. Bu özelliği dolayısıyla iç mekan tasarımlarımda alçı plaka sistemlerini kullanıyorum.
Yapmış olduğum son restoran projemde büyük bir havalandırma sistemi vardı. Tabii ki estetik bir kaygıyla bu alanı kapatmamız gerekiyordu ama önceliğimiz yapının yangın güvenliğini sağlamak ve yayılımını engellemek olduğu için alçı plaka sistemlerini kullanmak en doğru tercih olacaktı. Projelerimde yangın dayanımı yüksek olan alçı plaka kullanımı ile mekanı hem yangına karşı korumak hem de gözüken kablo görüntüsünden estetik görüntüye kavuşturmak çok tatmin edici oluyor.
Taşıyıcı sistem çelik konstrüksiyon olduğunda kuru duvar sistemleri kullanmanız gerekiyor. Yapının hafifliği, hızlı üretilmesi ve belli bir üretim ekonomisi içinde kalması gerekiyor. Burada optimizasyona baktığınızda dış cephede dış koşullara dayanıklı alçı plaka, iç cephe duvarlarda da alçı plakalar kullanılması gerekiyor. Gaz beton ve tuğla gibi yapı malzemeleri yapılarda bu ihtiyaçları karşılamıyor.
1970 lerde yapılmış olan modern bir yalı renevasyon işimde; yapının genel strüktürel analizine bakarak duvarlarda alçı plaka sistemleri kullandım ve bu kararla yapının hafifleyerek duvarlarında incelme olduğunu gördüm. Yapı gözümüzün önünde incelip, 20-25 cm olan duvarlar alçı plaka sistemleriyle bir anda 8-10 cmlik duvarlara dönüşüp; kapı detayları ve pervazlar da hafifleyerek zarifleşti. Böylelikle yapı kendi zarafetini yeniden buldu.
Deprem kuşağında yer alan ülkemizdeki yapılarda alçı plaka sistemlerinin kullanılmasıyla; duvar ağırlığını hafifletmek mimarların ve inşaatçıların tektonik ve strüktürel anlamda yapıların ömürlerini uzatan hamlelerden biridir.