Türkiye alçı sektöründe ‘ilk lerin temsilcisi olan ve yatırımlarına yüzde 100 yerli sermaye ile devam eden ABS Alçı, Türkiye nin ilk ve tek ultralight alçı plakasını üretiyor. ABS Alçı nın temelde üç ürün kategorisinde hizmet verdiğini belirten ABS Alçı CMO su Nevra Hatipoğlu, “mevcut ürünlerimizdeki sürdürülebilirlik oranını arttırmak için ÜR-GE çalışmalarımız devam ediyor. AR-GE çalışmalarımızla da çok yakında yeni sürdürülebilir ürünlerimizi alçı sektörüne sunacağız” dedi.
ABS Alçı nın kuruluş hikayesini kısaca anlatarak, sektördeki yerinden bahseder misiniz?
Alçı ve Blok Sanayi ibaresinin ilk harflerinden oluşan ABS markası, 1982 senesinde toz alçı ve alçı blok üretimi yapan Bozüyük Bilecik fabrikasıyla alçı sektörüne giriş yapmıştır. 1988 senesinden itibaren de alçı sektöründe 60 yılı aşkın deneyim sahibi müteşebbisleriyle, yurt içinde ve yurt dışındaki yatırımlarıyla üretimine başından beri %100 yerli sermaye ile devam etmektedir.
ABS Alçı; Türkiye nin ilk sıva alçısı, dünyanın ilk saten alçısı ve Türkiye nin ilk ve tek ultralight alçı plakası üreticisidir. ABS ile Türkiye deki alçı sıva üretimi endüstriyel bir boyut kazanmıştır. Şirket misyonu; tasarımda özgürlüğe ve kolaylığa imkan tanıyan, dayanıklı, doğal ve sağlıklı alçı özlü malzemelerle inşa edilen geleceği olan yapılarda, yenilikçi alçı teknolojilerine ve kaliteye sahip ürünlerinin yer almasıdır. ABS Alçı, yurt içinde Bilecik/ Bozüyük, Ankara/Gölbaşı, Mersin/Tarsus, Erzurum/Aşkale, yurt dışında ise Ukrayna/ Çernivtsi tesislerinde üretim yapmayı sürdürmektedir. Yapımı devam eden Sivas toz alçı ve alçı plaka tesisi ile yatırımlarına bir yenisini eklemeye hazırlanmaktadır.
Bunların yanı sıra BMT markası ile üretim yapmakta olan SİAS Sivas Alçı Sanayi ve Ticaret A.Ş. nin Sivas Toz Alçı tesisleri de bağlı ortaklık olarak ABS Alçı bünyesindedir.
ABS Alçı nın ürün grupları hakkında bilgi verir misiniz? Sektörde hangi sistem ve çözümler ile öne çıkıyor?
ABS Alçı nın temelde 3 ürün kategorisi vardır. Bunlar; alçı plaka, yapı alçısı ve yapı kimyasalıdır. Özellikle alçı plaka kategorisindeki ürünlerimizi aslında bir sistem dahilinde düşünmek en doğru çözümü getirecektir. Alçı plaka sistemlerimizi iç mekanda bölme duvar, asma tavan, giydirme duvar olarak düşünebiliriz. Bunun yanı sıra dış cephe sistemlerinin temel malzemesi olarak tercih edilen dış cephe alçı plakamız “Extreme” ile tasarlanan sistemlerimiz bulunmaktadır.
Projelerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere alçı plakalar; uygun sistem bileşenleri ile birlikte kullanıldıklarında yangın dayanımı, ses ve ısı yalıtımına pozitif yönde çok önemli katkılar sağlamaktadır. Su, küf, yangın ve neme dayanıklılık aranılan iç mekan alçı plaka sistemlerinde Intreme ve Intreme FIT serisi ürünlerimiz ideal bir seçenekken bir çok özelliği içinde barındıran özel alçı plaka kategori ürünümüz; “MAXtreme” de yüksek darbe dayanımı, nem, yangın dayanımı, ses yalıtımı, doğaya dost özellikleri ile tek plakada beşli performans sağlayarak sistemlere değer katmaktadır. Intreme serisi iç mekan alçı plakalar hem asma tavan hem de duvar uygulamaları için en doğru tercihtir. Intreme A1, Intreme FR yangın dayanımı gerektiren alanlar için çözüm sunarken; Intreme WRFR ve Intreme Moldstop FR gibi ürünlerimiz de hem yangın dayanımı hem de suya ve neme karşı dayanıklılığa ihtiyaç duyulan alanlar için güvenle tercih edilebilen yapı malzemeleridir.
ABS Alçı nın Türkiye nin ilk sürdürülebilir ve en hafif dış cephe alçı plakası “Extreme” Sürdürülebilir İş Ödülleri ne layık görüldü. Hangi özellikleri “Extreme”e bu ödülü kazandırdı?
10. kez düzenlenen 2023 Sürdürülebilir İş Ödülleri kapsamında Nanomik Biyoteknoloji ile yaptığımız işbirliğiyle; biyoteknolojik küf engelleyici mikrokapsüller içeren Türkiye nin ilk sürdürülebilir ve en hafif dış cephe alçı plakası Extreme “İşbirliği-Kurum” kategorisinde ödüle layık görüldü. Sürdürülebilir bir dünya için ekolojik yaşama pek çok zararı olan sentetik katkılar yerine çevre dostu çözümlerin geliştirilmesi oldukça kritik bir noktada yer almaktadır. Dış cephelerde kullanılan yapı malzemelerinin yağmur sularıyla aşınması ile birlikte zararlı sentetik koruyucuların bina çevresindeki ekolojik yaşamı tehdit ettiği, hatta bitki örtüsünü neredeyse tamamen yok edebildiği bilinmektedir. Sektördeki diğer alçı plakalardan farklı olarak Extreme in içeriğinde bulunan biyoteknolojik küf engelleyici mikrokapsüller sayesinde sıfır küf özelliğini sağlamak için sentetik katkılar yerine bitkisel kökenli moleküller kullanılmıştır. Ayrıca yeşil yapı malzemeleri ile ilgili en önemli etmenlerden biri de ağırlıktır. Türkiye nin en hafif dış cephe sistemi plakası Extreme de 8 kg m² ile gerek üretim prosesleri gerekse ürünün üretim bandından şantiyeye varış sürecindeki lojistik faaliyetlerinden oluşacak olan karbondioksit salınımını minimalize ederek düşük karbon emisyonlu yapı malzemesi olma özelliğini
taşımaktadır.
Alçı uygulamalarında ustalar niçin ABS Alçı ürünleri tercih etmeli? Ürünlerinizin inşaatlarda tercih edilmesi için ne tür pazarlama teknikleri kullanıyorsunuz?
1982 den beri üretimleriyle sektöre yön vermiş olan ABS Alçı ilklerin f irmasıdır. Alçı ustalarının vazgeçilmezi olan "Saten"in mucididir. Endüstriyel sıva alçısı ve ultralight alçı plakaları ile Türkiye alçı sektöründe ilkleri başarmıştır. ABS Alçı sadece Türkiye nin değil yurtdışında da birçok coğrafyanın vazgeçilmez alçı markası olmuştur. 1990 11 senelerde Rusya da alçının adı "ABS" olarak isimlendirilmiştir. Eski Doğu bloğundaki komşu ülkelerin çoğu endüstriyel alçı sıvayla ABS Alçı aracılığıyla tanışmıştır.
ABS Alçı ürünlerinin değişmeyen kalitesi hem ustaların hem de sektördeki diğer paydaşlarının vazgeçilmezi haline gelmiştir. Ürünlerimizi özellikle sahadan gelen talepler doğrultusunda yüksek kalite standartlarımızdan taviz vermeden Ar-Ge çalışmalarımız ışığında kullanıcıların ihtiyaçları çerçevesinde geliştiriyoruz. Örneğin lntreme FiT Ultralight iç mekan alçı plakamız metrakarede sadece 5,8 kg ağırlığındadır. Bu şu demek oluyor; lntreme FiT standart plakalara göre bir plakada 6,6 kg daha hafiftir ancak bunun yanısıra standartların üzerinde yapısal sağlamlık ve dayanıklılığa da sahiptir.
ABS Alçı’nın ürün geliştirmedeki ve pazarlamadaki varış noktası "Geleceği Olan Yapılar"dır. Bizler için "Geleceği Olan Yapılar"; sürdürülebilir, doğaya uyumlu, düşük karbon emisyonlu projelerdir. Bu projelerde yer alma hedefimiz doğrultusunda; geleceği olan yapılar için, yenilikçi alçı teknolojileri geliştiriyor ve pazarlama faaliyetlerimizi bu doğrultuda yürütüyoruz.
Sürdürülebilir ürün ve iş modelleri yaratmak için ABS Alçı hangi çalışmaları yürütüyor? Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz?
Beş farklı üretim tesisimizde üretimde kullandığımız katkılarda değişikliğe giderek, hammadde kullanımımızı ve doğalgaz kullanımımızı büyük oranda azaltarak karbon emisyonunu sürekli bir şekilde düşürüyoruz. Üretimde yenilenebilir enerji kullanımına gidiyoruz. Özellikle alçı plakalarda kullanılan kaplama kağıdında geri dönüştürülmüş kağıt tercih ediyoruz. Kendi tasarımımız olan Toz Alçı ve Alçı Plaka Hammadde Geri Kazanım Sisteminin devreye alınmasıyla, ürün fireleri ile standart dışı ürünleri geri kazanarak hammadde olarak tekrar kullanmaya başladık. Mevcut ürünlerimizdeki sürdürülebilirlik oranını arttırmak için Ür-Ge çalışmalarımıza devam ederken Ar-Ge çalışmalarımızla da çok yakında yeni sürdürülebilir ürünlerimizi alçı sektörüne sunacağız.
ABS Alçı ’ nın iç pazardaki payı ve ihracat faaliyetlerinden bahseder misiniz? Kaç ülkeye ihracat gerçekleştiriyor?
Yurt içinde; Bilecik/Bozüyük, Ankara/Gölbaşı, Mersin/ Tarsus, Erzurum/Aşkale’de bulunan üretim tesislerimizin kapasitesi ve İstanbul, Ankara, Erzurum, Adana, İzmir Bölge Müdürlüğü yapılanmamız sayesinde Türkiye’nin tüm illerine hizmet götürebiliyoruz. Yurt içi pazarında 300 ana bayi ve yaklaşık 3000 alt bayi yapılanmamız mevcuttur. Bağlı ortaklık olarak ABS Alçı bünyesinde yer alan SİAS Alçı’nın üretim tesisiyle beraber Türkiye’nin en büyük toz alçı üretim kapasitesine sahibiz.
Yurt dışında ağırlığını Afrika, Avrupa, Asya ülkelerinin oluşturduğu 100’e yakın ülkeye ihracat yapmaktayız. İç piyasada olduğu gibi ihracatta da ağırlıklı olarak bayilik sistemi ile çalışmaktayız. Zorlu rekabet koşullarının hakim olduğu yurt dışı pazarlarda istikrarı yakalayabilmek için karşılıklı güvene dayalı uzun soluklu işbirlikleri kurmayı tercih ediyoruz. Geliştirdiğimiz yeni alçı teknolojileri ile uluslararası nakliye konusunda sağladığımız avantajları, yeni yatırımlarımız ile destekleyerek ihracatımızı artırmak ve farklı pazarlara girmek için çalışmalarımız devam etmektedir.
NewsLink: https://www.insaatdunyasi.com.tr/dergi/2023-kasim-aralik/