Nar Interior Design - Tasarım Sürecinde Malzeme


MÜGE ÇAKIR DEĞİRMENCİ

YÜKSEK MİMAR / KURUCU / NAR INTERIOR DESIGN


•Malzeme seçim sürecinde öncelikli kriterleriniz nedir?

Hem mimari tasarımda hem de iç mekan tasarımında malzeme seçerken en önemli kriterim malzemenin doğallığıdır; “mış” gibi malzemeler kullanmamaya, doğayla bütünleşen, zamansız, güzel eskiyen, nitelikli, sağlıklı malzemeler seçmeye özen gösteriyorum.

• Malzemelerle ilgili gelişmeleri güncellemeleri nereden nasıl takip ediyorsunuz?

Günümüzde daha çok sosyal platformalar ve ilgili web sayfaları üzerinden takipteyim. Pandemi öncesinde mutlaka yapı fuarlarını, mobilya ve tasarım fuarlarını ziyaret ederdim. Ayrıca, firmalar bizlerle iletişime geçerdi; yeni ürünlerini tanıtarak da etkileşim sağlardık.

• Malzemeleri nasıl sınıflandırıyorsunuz kendi pratiğinizde?

Mimarlık eğitimi alıp, uzmanlığını iç mimari projelerde yaşayan bir tasarımcı olarak, malzeme sınıflandırmasını kendi pratiğimde birkaç şekilde ortaya çıkıyor. İlki, onları doğal ve yapay malzemeler olarak düşünmek, ikincisi ise yapısal (taşıyıcı niteliği olan, kaba inşaat grubu) ve dekoratif (görsel estetiğe sahip, ince yapı grubu) malzemeler olarak kategorilere ayırmak.

• Alçı ve alçı ürünleri bu sınıflandırmada nerede yer alıyor?

Alçı ve alçı plaka öyle malzemeler ki, her sınıfta yeri var. Doğal bir malzeme. Bölme duvar, tavan kaplaması vb. kaba yapıya ait bir malzeme; aynı zamanda dekoratif bölme duvarlar, ince bitiş detayları, kartonpiyer ve/veya duvar silmeleri şeklinde kullanılan ince yapı grubuna ait.

• Alçı ve alçı plaka ürünleri ile ilk tanışmanız nasıl oldu?

Alçı plakalar, ilk olarak çelik yapı strüktürü çalışmaya başladığımda, hafif konstrüksiyonlu ve çelikle buluşmaya/birleşmeye uygun nitelikli bir duvar malzemesi arayışımla karşıma çıktı. Proje üzerindeki ilk karşılaşmamız böylelikle üniversite zamanına dayanmış oluyor. Mezun olduktan sonra, o ana kadar alçı plaka yapı sektöründe, yapı malzemelerinin ana grubuna o kadar hızlı bir şekilde yerleşmişti ki, tüm proje uygulamalarında, duvarda, tavanda, altyapıda, hatta sabit mobilyalarda, ince işlerde ve daha nicesinde kullanıyorduk. En çok şaşırdığım kullanım ise, çelik yangın kapıları üreten bir fabrikada olmuştu. Yangın kapılarının kanatlarında iç dolgu malzemesi olarak, yalıtım malzemesine ek olarak yangın dayanımlı alçı plaka kullanıldığını gördüğümde, “Kapının içinde bile mi? ” diye düşünmüştüm. Meğer alçı plaka sadece gördüğümüz yüzeylerde değilmiş, yapının gereken her noktasında kendine yer ediniyormuş.

• Alçı ve alçı plaka ile ilk karşılaşmanız ve sonraki karşılaşmalarınız süresince malzeme ile ilişkiniz nasıl şekillendi? Değişti mi?

Önceleri sadece düzlemsel yüzeyler için, plaka olarak kullanılır diye düşünürken, malzemenin hem kendi şekillendirilebilirliği hem de ilerleyen yıllarda daha esnek plaka teknolojilerinin geliştirilmesiyle organik ve spinal formaların, detayların, yüzeylerin elde edilmesinde tercih eder olduk. Ayrıca teknik açılardan da destekleyici olması nedeni ile yalıtım, yangın, akustik vb. teknik ihtiyaçlarda bize çözümler sundu. Dolayısıyla, vazgeçilmezimiz oldu.



• Sizce bu malzeme teknik ve estetik açıdan hangi özellikleri ile öne çıkıyor?

Alçı; hafifliği, hızlı montaj kolaylığı, malzeme inceliği, dayanıklılığı, yangın, yalıtım, akustik vb. değerlere uygunluğu ile öne çıkmaktadır. Ayrıca Yekpare düzlemsel yüzey ve eğrisel yüzeylerin sağlanabilmesi; derz, ek yeri, çatlak vb. sorunları olmaması, döküm alçı malzeme ile de dekoratif parçaların elde edilebilmesi mümkündür.

• Hafif plakaların mimari pratikte kullanım avantajları?

Bina yükünün azalması, malzemenin taşınma kolaylığı (nakliyesi ve saha içindeki taşınması), hızlı uygulanabilmesi sebebiyle inşaat sürecine pozitif etkiye sahiptir.

• Bu malzemenin potansiyellerini geliştirmeye yönelik olarak söylemek istedikleriniz var mıdır?

Alçı ve alçı plaka ürünleri, yapı sektörüne girdiği andan itibaren yıldızı parlamış, günümüzde ise vazgeçilmez hale gelmiştir. 12,5 mm kalınlıktaki bu temel ürün, bize bölücü duvar oluyor, yalıtım sağlıyor, yangına dayanımı sağlıyor, akustik gereksinimleri karşılayabiliyor, esnekliği ile estetik kaygılarımızdan kurtarıyor, hafifliği ve hızlı montaj kolaylığıyla hem süre hem de bina yükü anlamında inanılmaz avantajlar sağlıyor. Doğal bir ürün olması da dünyamız için cabası. Hızına yetişemediğimiz teknoloji evreninde, alçı plakanın potansiyellerini geliştirmek, nano-teknolojilere ve ileri proje yapım teknikleriyle daha da entegre hale dönüştürmek bu malzemeyi muhakkak ki sonraki yüzyıla taşıyacaktır.



Paylaş

©2022 ABS ALÇI. ALL RIGHTS RESERVED.